Tautan Fikiran Suhaimi

.

Followers

Thursday, December 22, 2011

Bajet:Isu makanan di Kampus Universiti

Murah+Sedap+Berkualiti
Murah+Sedap+Tak berkualiti
Murah+Tak Sedap+Berkualiti
Murah+Tak Sedap+Tak Berkualiti
Mahal+Sedap+Berkualiti
Mahal+Sedap+Tak berkualiti
Mahal+Tak Sedap+Berkualiti
Mahal+Tak Sedap+Tak Berkualiti

Bagi saya, mana-mana student yang "berbajet" hanya cari option pertama atau kedua. Melain yang tidak "berbajet" mungkin akan memilih option ke-5.
Realitinya, sukar utk tentukan ada kualiti atau tidak, sebab student memang tidak akan tanya, "pakcik, beras ni jenama faiza, atau cap pisang ?berapa % hancur? Harga pakcik beli berapa ringgit sekilo? Beli kat Mana?"atau  ,"makcik, ayam ni berapa sekilo, organik ke? Asal kecik ayam ni,berapa bulan umur dia?".

Sedap tak sedap pun satu hal, student hanya buat keputusan selepas beberapa kali makan kat cafe sama, kadang-kadang terpaksa makan juga, sebab kedai tu je yang murah.

So kalau setakat nak buat isu, banyak je yang student boleh claim kat peniaga ni, tapi student tak mintak lebih, student hanya mahu makanan murah setimpal dengan kualiti. Peniaga sepatutnya kena faham la, jangan fikir untuk je, saya yakin untung peniaga adalah berlipat kali ganda, dan peniaga harus ingat, Student ni ibarat sedang belajar ibarat para penjihad, jihad fisabilillah iaitu berjihad untuk jalan Allah. Sesuatu yang amat dituntut dalam Islam. Besar pahalanya jika peniaga membantu para pelajar, menyenangkan mereka untuk belajar dan keluar berbakti pada agama, bangsa dan negara. Wsalam,

Sunday, December 18, 2011

AUKU DAN PANDANGAN

SALAM. Asalnya saya ingin melakukan survey berkenaan Auku, tapi memandangkan saya telah habis belajar, dan sudahpun grad, saya hanya melontar pandangan sebagai bekas mahasiswa UTM. Lagipun saya pernah berada dalam ruang kuasa "auku". Umur dah lepas, berpolitik pun orang tak kisah. Saya tak terikat pada Auku lagi,. Tapi demi menyatakan komitmen saya terhadap auku, maka saya akan terus menulis mempertahankan Auku.

1.Sokongan kepada AUKU.
Saya menyokong sepenuhnya Akta Universiti dan Kolej Universiti. Tiada apa yang menjadi masalah besar kepada mahasiswa, sehinggalah baru-baru ini Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak mengumumkan bahawa seksyen 15 dipinda bagi memberi peluang yang membolehkan pelajar institusi pengajian tinggi berusia 21 tahun ke atas menganggotai parti-parti politik dan kebenaran itu hanya terhad kepada mereka yang berumur 21 tahun dan ke atas sahaja .Mereka juga tidak boleh membawa politik kepartian ke kampus.


Pada pandangan saya, tindakan ini agak berani kerana PM melakukan 2 pertimbangan penting yang dapat saya simpulkan:

a)Sokongan politik
-Walaupun trend sokongan masyarakat Melayu dan India kembali pulih terhadap Barisan Nasional, namun PM mencari jaminan lebih dengan melakukan tindakan populis seperti memansuhkan ISA dan terbaru pindaan Auku. Pindaan ini dijangka menutup beberapa isu-isu politik yang dimainkan pembangkang.
-Sokongan masyarakat cina masih kepada pembangkang, dan ini menyukarkan kerajaan menghadapi Pru-13, namun melalui pemansuhan ini, orang cina yang menyokong pembangkang dilihat beransur-ansur beralih arah kepada kepimpinan Dato' Seri Najib.

SMM=Pro-M=PKR?
Budak tak bertamadun dan takda otak



b)Sokongan orang muda/mahasiswa
-Umum diketahui, orang muda ini darahnya panas, fikirannya singkat, mudah terpengaruh dengan doktrin. Berita yang diterima kadang-kadang diterima sebagai fakta, tanpa ada usaha untuk menilai sumber, kesahihan dan kebenaran sesuatu isu. Orang muda juga "malas" dalam ertikata mudah "menelan" apa-apa analisa, kesimpulan yang dibuat orang lain tanpa melakukannya sendiri dengan pertimbangan yang wajar. Disebabkan ini, Auku yang dikatakan menyekat kebebasan telah dipolitikkan oleh pembangkang yang mengetahui tentang sikap "orang muda", maka dipalu gendang menyatakan Auku ibarat undang-undang mahazalim kerajaaan BN, diangkat dan dicanang setaraf kezaliman ISA. Tujuannya ialah untuk menarik sokongan anak-anak muda(mahasiswa) menentang  kerajaan yang memerintah. Maka seksyen 15 dilihat boleh dijadikan hot-point untuk diserang. Maka dengan pindaan seksyen 15 , maka ia telah menaturalkan kembali Auku.


2.Sekyen lain dalam Auku serta Akta lain.
Setakat ini tiada masalah dalam seksyen lain kecuali didakwa oleh sesetengah pihak tentang akta lain intitusi pendidikan seperti Akta Institut Pengajian Tinggi Swasta 1996, Akta Institusi Pendidikan (Displin) 1976 dan Akta Universiti Teknologi Mara (UiTM) 1976,agar dimansuhkan sama kononnya untuk melihat pindaan AUKU itu "lebih konsisten".

3.Pandangan individu yang memperkenalkan AUKU.
Seperti diketahui umum, individu yang memperkenalkan Auku ialah Tun Dr. Mahathir Mohamad, sewaktu Tun ketika itu menjadi Menteri Pelajaran. Idea ini, adalah hasil pertimbangan mendalam terhadap realiti orang Melayu dan Bumiputera yang ketika itu jauh ketinggalan dalam semua bidang termasuk akademik, ekonomi, sosial sedangakan mereka adalah rakyat majoriti. Saya memetik pengakuan Tun Dr. Mahathir yang bertarikh 18 August 2008 dari blognya http://chedet.cc/blog/?p=89.



AUKU: AKTA UNIVERSITI DAN KOLEJ UNIVERSITI

1. Saya mengaku yang sayalah orangnya yang telah perkenalkan AUKU (Akta Universiti dan Kolej Universiti) semasa saya menjadi Menteri Pelajaran.

2. Walaupun kita sudah merdeka lebih 15 tahun ketika itu tetapi bilangan kelulusan daripada universiti tidak ramai, terutamanya di kalangan orang Melayu. Jumlah jurutera, doktor perubatan, arkitek dan lain-lain ahli profesional amat kecil dan menyedihkan. Sebaliknya maju mundurnya bangsa dan negara bergantung kepada ketinggian jumlah rakyat yang berilmu. Tidaklah sihat bagi Malaysia jika dari rakyat berbilang kaumnya jumlah Melayu dan bumiputera lain yang berkelulusan universiti sangat berkurangan. Setelah Dasar Ekonomi Baru diperkenalkan maka jumlah penuntut Melayu di tiga buah universiti tempatan sudah bertambah dengan banyaknya. Tetapi kemasukan sahaja tidak akan dapat menambah jumlah Melayu yang berpelajaran tinggi jika ramai yang diterima masuk tidak lulus dan tidak berjaya memperolehi ijazah.

3. Kita terpaksa menerima hakikat bahawa ramai penuntut Melayu dan bumiputra lain yang diterima masuk universiti memiliki kelulusan yang kurang baik daripada penuntut bukan Melayu. Samada mereka mendapat ijazah universiti atau tidak bergantung kepada kegigihan mereka menumpu sepenuh masa untuk menguasai ilmu melalui proses-proses pembelajaran ala universiti.

4. Kita dapati penuntut Melayu amat berminat dengan kegiatan politik. Mereka suka melibatkan diri dengan demontrasi jalanan dan lain-lain aktiviti politik yang memakan masa mereka di universiti. Dengan ini tidak dapat tidak tumpuan mereka kepada penguasaan ilmu tentu kurang. Amatlah merugikan mereka dan masyarakat Melayu jika mereka gagal.

5. Apakah kerana mereka tidak boleh berdemonstrasi dan lain-lain maka mereka akan kurang berpengetahuan dalam bidang politik; mereka akan jadi robot? Tidak juga. Mereka boleh ada forum perbahasan dalaman atau antara universiti, dan mereka boleh mendapat pakar yang tidak punyai kepentingan politik parti untuk memberi syarahan dan sessi soal jawab. Tanpa terlibat secara langsung dengan aktiviti politik berpartian, mereka masih boleh menguasai dan memahami selok belok politik.

6. Kegiatan seperti ini tidak akan memisah mereka daripada menumpukan masa yang mencukupi untuk menguasai ilmu yang menjadi sebab utama mereka berada di universiti.

7. Harus diingat bahawa pembiayaan bagi tiap-tiap penuntut samada yang dapat biasiswa atau tidak datang daripada duit rakyat. Duit itu disalur dengan rela hati oleh mereka kerana kepentingan penuntut dan ilmu yang dituntut oleh mereka, yang akan menjamin masa depan yang cerah bagi mereka. Rakyat yang sanggup wang ini dibelanjakan untuk penuntut sedia berkorban jika korban mereka mendatangkan hasil yang dikehendaki. Tentulah mereka akan kecewa jika wang mereka disalahguna, dihabiskan untuk kegiatan yang lain. Negara juga akan rugi kerana tidak dapat warga yang berilmu. Dan penuntut itu sendiri akan rugi kerana masa depan mungkin tidak cerah seperti yang diharapkan.

8. Pengorbanan yang kita pohon daripada penuntut kita hanya sedikit sahaja. Masa untuk menuntut tidak begitu lama – hanya tiga atau empat tahun sahaja. Setelah lulus tumpukanlah sepenuh masa untuk kegiatan politik atau lain-lain jika ini menjadi minat utama. Pada masa itu kita tidak habiskan wang orang lain. Kita habiskan duit dari titik peluh kita sendiri.

9. Saya percaya orang yang bertanggungjawab dan tahu kenang budi seperti ini akan menjadi manusia dan pemimpin politik yang lebih baik.

10. Tetapi jika kita sanggup habiskan duit orang, kita hampakan harapan orang, sebaliknya kita tidak rela mengguna duit dan masa kita sendiri untuk sesuatu yang kita gemar, maka tidaklah kita dapat berkata yang kita begitu prihatin dan rasa bertanggungjawab terhadap masalah negara kita.

11. Penuntut universiti tentu tidak suka dengar pendapat saya ini. Yang amat marah kerana AUKU ialah penuntut Melayu. Saya rela dimarah oleh siapa sahaja tetapi saya tidak berniat buruk semasa memperkenalkan AUKU. Bagi saya peningkatan kebolehan bangsa saya adalah lebih penting dan utama daripada apa kecaman terhadap diri saya.

12. Jika hari ini penuntut lebih dewasa dan bertanggungjawab batalkan sahaja AUKU.

Dr. Mahathir Mohamad
Putrajaya, Malaysia
Prime Minister of Malaysia
1981 - 2003

Friday, December 2, 2011

Seks-u-al l (Ketegori 12 SX)

Salam
 
Tajuk dah cukup gempak! Isinya belum pasti lagi. SEKSUAL.. apa tuh? kuih ker.. atau haiwan apa?
Seksual..kalau ditafsir mengikut kefahaman aku la kan..seksual bermaksud suatu "penilaian terhadap peranan seks". Mengikut kamus dewan bahasa dan pustaka, seksual bermaksud:
 
/séksual/ bkn seks; bkn per­setubuhan antara lelaki dgn perempuan: hubungan ~. keseksualan 1 ciri atau peranan seks. 2 dorongan seksual.. 
 
Kenapa aku berbicara pasal benda ni?
Bro..Sis..adik2 sekalian, sekarang sudah heboh tentang Kempen Seksualiti Merdeka. Satu Malaysia sudah bising. Seksualiti merdeka ni adalah kempen mendesak kerajaan supaya mengubal undang@menyatakan sokongan@mengangkat taraf golongan LBGT(Lesbian,Biseksual,Gay dan Transeksual) supaya diterima secara terbuka dalam masyarakat Malaysia..

Korang ..aku nak bagitau, aku secara peribadi menentang sekeras2nya kempen sebegini. Ambiga kita harus tentang.Ambigalah kepala segala kekecohan. Tak lupa Mr.Y yang tak lama lagi masuk Syurga Sungai Bamboo..

Untuk apa kita perlu sokong? Seksualiti merdeka ni merosakkan minda, norma kehidupan bermasyarakat dan beragama di Malaysia ni.Kita nak lihat perempuan kawin perempuan?, laki kawin laki?, perempuan laki bebas lakukan seks?, tempat terbuka?, nak tengoh makyah dalam suasana hidup kita?, nak perempuan berjantina lelaki?, atau lelaki berjantina perempuan,? nak tengok seks club tumbuh macam cendaawan. ?

Korang nak anak2 korang yang korang susah payah kandungkan 9 bulan, ditatang dari kecil, beri makan, besar2 jadi rosak?bawa balik perempuan ..atau jika lelaki jadi perempuan, nak kawin sesama jantina. Rosak institusi rumah tangga..maka masyarakat rosak, negara rosak, maka makin banyak bala menimpa.

Memang bro,sis..adik2
Memang kita sedar dunia sudah nak kiamat, tapi janganlah jadikan alasan kita membenarkan dajal2 bertapak di bumi kita.Malaysia. Sudah banyak bentuk kerosakan diluar sana kita perhatikan, barat, timur..kita ditenggara ini pun sedang dipaksa, ditekan agar menerima budaya kuning, dasyat,haram..maka dengan itu, sebgai rakyat malaysia yang berilmu dan berbudaya tinggi, maka wajib kita pertahan Malaysia dari kehancuran.

Hancur!Hancur!...Hancur seksualiti merdeka!
Wsalam



    

Wednesday, November 16, 2011

PANAS! Ini cara pembantu rumah mandikan anak korang

Salam
 
Kerajaan Indonesia pernah membekukan khidmat membekalkan pembantu rumah kepada Malaysia sekitar 25 Jun 2009, alasannya akibat isu seperti gaji, cuti dan kes-kes penderaan pembantu rumah. Kes penderaan kerap menjadi kontroversi dan mencetuskan demonstrasi dari rakyat indonesia. Kita sebagai jiran terdekat , ditambah kes yang berlaku dalam di Malaysia kadangkala merenggangkan hubungan antara negara Indonesia-Malaysia 

Tapi...
Aku punya pendapat macam ni.

Hal pembantu rumah didera ni memang kita tidak boleh terima dalam norma-norma masyarakat yang berilmu dan berbudaya tinggi seperti Malaysia. Aku setuju sangat jika majikan yang terlibat dihukum mengikut kanun jenayah sedia ada jika terbukti mereka bersalah. Tapi bagaimana jika pembantu rumah itu membuatkan kita naik angin?Kalau disuruh bekerja malas, nak mengular je, bangun lambat, ANAK korang didera pulak.
MAU TAK ANGIN !

video


Tapi jika anda semua tengok video atas ni, AKU SENDIRI RASA NAK PELEMPANG 20 KALI, CUBIT 30 KALI, PULAS TELINGA 40 KALI..pang..pang..pang..

Tuesday, November 15, 2011

Kedai 1Malaysia perlu ada di setiap daerah

Salam
Bro..1Malaysia bro..

Lu pernah dengar tak pasal kedai rakyat 1Malaysia? ok..kalau lu dengar, lu pernah pergi? ok..kalau la lu pernah pergi la katakan, lu pernah membeli kat kedai tu? Then kat situ lu pikir la sendiri.
Wa nak cakap sikit bro, lu kalau nak jimat lu pergi kedai tu la bro, melainkan lu ni orang kaya..lu bedal la kedai mana pun..asal lu dapat barang lu cari.

Bro, barang2 kat kedai tu murah bro, wa pukul rata 30% la bro, berbanding lu cari barang kat Pasaraya Tesco, atau Giant, atau Jusco..Significant ke nilai 30% ni? Kalau lu idup bujang takpe bro, makan kat kedai, sewa rumah, naik moto gi kerja, atau kalau beli keta lu naik keta, lu bayar ansurang 4-7 ratus sebulan. Kalau lu berkeluarga, lu derita oooo...nak2 ada anak pulak, ramai pulak.

Kalau gaji lu 3000 la, lu masih xselamat bro..lu nak bayar rumah sewa,bil air letrik, susu anak, pampers anak lu, kalau sekolah tu taram kaw2 nyer...duit sekolah, beli buku, baju,seluar, kasut..tuisyen..mao mati oooo..
Lu Jangan pelik, wa memang bujanng..tapi wa nampak masa depan memang kesitu kita..wa cakap sama lu r., kalau xtangkap lagi yang gua cakap.. mati ooo..

Gini gua cakap..lu idup kat kampung lu boleh cari rezeki, makan ubi atau nasi dari beras tanam sendiri, lu idup bandar lu nak tanam celah mana bro?Nak2 dok flat..nak tak nak semua benda kena beli ooo..wa cakp sebab wa dok bandar ni..so apa kaitan dengan kedai rakyat?

Kedai rakyat boleh save budget lu la bro..kalaukalau sebulan lu habis paling komang pun Rm500 la bro..beli barang dapur almaklum lu anak ramai..so dengan kedai rakyat lu boleh save rm150..duit ni lu boleh guna untuk emergency..atau boleh beli kelengakapan anak2, atau beli barang2 yang lu dok mimpi dalam mimpi lu la bro..atau baik lu simpan ja bro.

Lagipun kat kedai ini jual barang2 berkualiti dan berpatutan, barang2 dapur utama, beras, susu, sabun, gula, kordia, dan beratus aneka macam lagi bro..lu mau x mau? atau lu malu sebab singgah kedai barang murah? atau lu takut dicop pengikut tertentu..lu silap besar bro..gagal dalam idup jika lu fikir begitu.

Tapi sehari dua ni Gua hangin sebab ada dengaan izin(barua) yang cuba memperkecilkan usaha kerajaan membantu rakyat berpendapatan rendah dengan mempertikaikan harga barang2, mengaitkan dengan pencemaran, dan macam2 alasan yang xmunasabah. kalau lu rujuk posting gua sebelum posting ini, lu tau metafora gua takat mana. Bagi gua golongan ni golongan dengki dan khianat..

K bro..wa xkisah, apapun wa tau harapan kedai ini amat cerah untuk berkembang idup subur mekar membantu rakyat .Insyaallah.Sebab tu tajuk gua letak "Kedai 1Malaysia perlu ada di setiap daerah".Lu pikir sendiri bro.

NOTA: Kali ini wa suka guna stail "Wa, lu bro". Guna cuba2 bercakap stail zaman sekrang..tapi bukan melambangkan sikap wa yang sebenar bro...wa bilang sama lu. Babai

Monday, November 14, 2011

Bapaknya tentu marah..

Sayangnya dia pada 1malaysia.
contohilah dia..(kih3)

Ketagih online

mari kita bersama hehe

Bukan perkara baru, dalam dunia yang berteknologi tinggi, penyampaian ilmu melalui internet sukar dikawal lagi. Komunikasi, perniagaan, berita semasa, games, blog, facebook...dll.
Cecite..apa yang anda lakukan depan laptop kalau xbuka facebook, atau menulis blog, atau baca blog
Cekira..berapa lama masa diambil setiap hari utk meng'login', membaca, dan mem'update' status atau posting di blog, youtube, twitter...

Salahkah?
Bagiku, selagi xmelalaikan kita terhadap perkara wajib, maka tidak salah.
Wallahua'lam,

Sunday, October 23, 2011

Ntahla..kaw2 kena.

Salam..
Tajuk dah menjadi tanda tanya..apa yang kaw2 kena. Cuma nak kasi cerita la sikit tentang kisah sebuah persatuan pelajar Pro-M UTM yang kena attack oleh ramai student UTM sendiri. Walau aku dah grad dari UTM tapi tidak salah aku sebut beberapa kesilapan Pro-M ni kat sini.
Kisajhnya beberapa hari lepas, sekitar 21 hb Oktober tu, satu akaun dari facebook Pro-M ni xfikir panjang, mungkin hanya nak buat ayat sedap memposting satu statement kat "MPP bersama Mahasiswa". Xsempat nak snap, lebih kurang maksudnya " Menjemput artis2 luar dalam Program2 di UTM samada peringkat fakulti,kolej atau universiti bersifat hiburan ,tidak menyuburkan malah membunuh budaya ilmu".
Aku rasa terpanggil menulis tentang ini adalah sebb aku orang pertama reply statement itu. Terkejut juga sampai hmpir 150 komen lanjut dalam masa singkat.

Aku cuma pertikai kenyataan Pro-M tu tidak berpaksi kepada hukum islam, tetapi lebih kepada ayat penyedap dan berbunga2, namun boleh mendatangkan ketidakselesaan kepada majoriti pelajar. Ia juga bersifat tidak jelas, kurang matang, serta mencetuskan provokasi.

Sepatunya ia lebih spesifik,kalau artis tu artis apa? "artis nasyid? rock? pelawak?pemuzik?....kalau program tu jenis macam mana? Karnival?pameran?konvo?..dan sepatutnya jelaskan pihak mana yang anjurkan,baru senag dibuat penilaian. Akibatnya, ramai yang hentam balik  pro-M malam tu..kadanga2 rasa kesian pulak pada Pro-M, kalau besoknya prk , dah tentu xda harapan ni pro-m nak menang. Aku agak akaun pro-m diurus oleh budak2 tahun 1, yang mungkin cetek ilmu psikologinya.

Apapun pada Pro-M, bagilah admin dipegang oleh individu yang lebih berimformasi,update dengan isu semasa dan kuat serta bersedia berhujah dalam isu agama. Jika x, teruk kena hentam dgn student UTM sendiri. And the, do your homework, dont just pick some issues dan tutup mata pada isinya.
 
pada 22 hb Oktober semalam, Pro-M dah delete postingnya( taktic biasa bg nak elak dimalukan).

Friday, October 21, 2011

N-G-near for engineer

No.bukan. salah.tidak
Aku mahu update blog ini, mau cuci habuk, sebb lama xbuka. Facebook buka la...
Biasalah bila da kerja ni, pegi 8.30 sampai rumah 6.30..xpun kul 7..sometime 8..
Tapi suka juga kerja ni,dok pejabat, sekali baru turun site, relaks..aircond..sejuk,o9..
Tapi xtergerak hati nak update blog.
Sabtu halfday,ahad cuti..gitulah rutin..rasa sekejap je. Keja pun xberat phisically...but mentally psiko gak.
Apapun kerja ni sesuai dgn teknologi yg amat menjimatkan besi,apatah lagi kos construction. But u need to belek2 balik apa yang belajar kat utm dlu. Not whole part pun, basic thing is BS..run Adapt and PT losses.
Mungkin ada tertanya2 jawatan aku apa..biasa ja bai.."design engineer"..untuk satu company specialist. kalau beruntung,maybe can be part of KVMRT project V5 and V6. Harap2 dapat.
K..salam.

Tuesday, May 24, 2011

Baru Balik dan tolak kerja

Assalamualaikum
 
Aku baru balik dari rumah ke kampung aku. Maklum dah abis belajar. Dapat juga tawaran bekerja sebagai engineer tapi rasa kena tolak sebab ada kena settlekan lesen kereta dulu kot..(ni la jika tak amik awal2)

Tak silap aku dah 2 tawaran aku tolak, serta satu dari Pahang yang direkemen oleh kawan aku. ia berkenaan Water Supply Project. So aku ingat nak dok rumah dulu sebelum terima pangilan kerja. k
Babai.doakan terbaik buatkku

Thursday, May 19, 2011

Berakhirnya waktu di UTM

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah, syukur pada Allah s.w.t, saya telah mengabiskan degree Jurusan Kejuruteraan Awam di Universiti Teknologi Malaysia.

Saya mengucapkan berterima kasih kepada rakan-rakan taulan, teman-teman rapat, pensyarah-pensyarah, dan mereka yang secara lansung atau tidak mengenali saya, membantu kehidupan sebagai mahasiswa dan menjadi sebahagian dalam hidup saya.

Buat teman-teman blogger yang lewat dari saya namun bergegar di dunia blog berganda-ganda dari saya, saya ucapkan teruskan majukan diri dan selalu update blog masing-masing terutama rakan-rakan sekelas, hisyam, arayu alan, din, kecik dan junior saya, Izyan Balqis(iQ), mek..rakan sekolah, jasmine, piqah puka-puka, rakan matrik, shuaibah dan nurul ana,dan teman terbaik saya (Syamimi) wardatulaeman.blogspot...serta mereka yang menyumbang secara lansung atau tidak dalam dunia saya.

Bagi yang masih belajar, teruskan belajar dengan bersungguh-sungguh dan mendapat keputusan yang terbaik agar masa depan lebih terjamin.

ASSALAMUALAIKUM

Thursday, April 21, 2011

Malam Pra-Graduan FKA 2011



ASSalam..owh ..lama menyepi..sibuk teramat.
Dengan psm, kelas, dan yang paling terkesan ialah Malam Pra-Graduan untuk student tahun akhir FKA.
Terkesan dengan kesibukan menguruskannya..memang kerja sampingan, tapi tak siapa mampu dan mahu galas tugas ini. Jadi aku dengan sukarela menggalas tugas menguruskannya.

Dalam komuniti yang dah besar2 belaka, macam2 hal dan macam2 perkara berlaku. Bayangkan perancangan disusun rapi bermula Oktober 2010. sem lepas lagi. Committe ditubuhkan atas dasar komitmen , bukan paksa, melainkan yang merasa mereka bertanggungjawab melaksanakannya. 

Sebenarnya walau majlis nampak smooth dan seronok saja, namun cerita dalam comittee memang pelbagai.
Macam2 masalah kami bincang dan selesaikan bersama. Bermacam karenah yang dihadapi kami hadapi dengan teguh. Memang diakui agak sukar untuk handle makan malam , terutama semua comitee berada di Tahun Akhir. Masing2 ada psm, pap, rc, analisis str,elektif, and bla..bla..bla..Meeting 2 minggu sekali cukup padu dengan kekangan aktiviti masing. Ada yang datang, ada x datang. Ada comitte yang join sem lepas, keluar tak nak join..



Banyak masalah kena handle terutama dari segi penerangan dan kutipan bayaran. Ya..x ternafi aku memang jadi center of information. Kadang2 aku amat berang dengan sikap sesetengah manusia yang berlagak. Bukan nak membantu, tapi nak menyibuk. Ada yang jenis suka maklumat sorang2, taknak kongsi. Mujurlah ada medium FB utk sampaikan maklumat. Tu pun hanya xsampai separuh yang buka FB tiap masa. Bila ditanya pasal program..tak tahu apa2.

Tak kurang juga yang suka memperlekeh aktiviti MPG.."tak berbaloi", "kot2 makan bihun", "mahal", "mengarut je", "mesti ramai x pegi". Walau panas telinga tapi aku pendam saja, bagi terang bagi jelas, kadang2 buat bodoh jer. Ajk ni pecah kepada fikir, kerja bagai nak mati, tapi mulut lebih ringan..sembur jer tak ingat kanan kiri.

Kadang2 aku rasa ada pihak yang berpakat tak mahu join, ntahla sikap rasis ker, chauvinist ker.. tapi ckup memualkan. Kadang2 aku rasa kelas aku paling fail dari segi promosi. Bermcam strategi senyap2 aku buat., bincang dengan budak pompuan tentan alasan masing2..last sekali strategi berjaya. Semua 63 student kelas aku daftar MPG.100%.

Ada jenis pak turut, nak tengok senarai dulu, kalau ramai baru nak join. Ni kisah melayu pak turut. Tapi nak buat camana. 
Mengenai majalah pun kami sudah usahakan setakat mampu, ia merupakan satu penghargaan utk kami memberi semaksima mungkin cendrahati dan kenangan sebelum grad.. 

Orang diluar comittee suka kata macam2, itu ini, tapi di sebelah pihak comitte kadang ada yang melenting dan ada yang menjadi penenang. Bayaran yang dikenakan RM40 untuk makan RM80, masih cukup mahal..itu sebab mereka tak tahu duit mengalir ke mana dan diguna pada apa. Jika x join mereka sendiri takkan dapat sumbangan UTM rm 50. Comiite terpaksa buat semakan dan pembahagian utk aliran duit . TAK CUKUP.



Ada pertikaikan tempat . Kenapa persada?.. ini cadangan TDA.. dan yang penting ialah sukar mencari hotel yang berkapisiti 400 orang. Harap jangan bandingkan dengan Fakulty lain yang hanya 50 orang student. Gerombolan kita besar. Gajah. Takkan buat kat DSI. kena ambil kira banyak faktor.

Isu majalah adalah duit. Sebab itu hitam putih. Memang kecewa tapi itu yang mampu berbanding tiada lansung. Ajk yang buat majalah bersengkang mata seminggu tak cukup tidur semata2 urus majalah. Dengan kelambatan respon terhadap informasi dari student,gambar2 personal..tuhan saja tahu sukarnya.Izati jadi wakil dalam kelas. Mujurlah editor penuh ilmu didada.Montaj perasmian dia yang buat. Mantap.

Aku tetap sabar..walau banyak cakap2 belakang aku buat2 tak dengar. Takleh cakap depan, aku suruh pesan, tak leh pesan, hantar msej, FB..semua aku buat..terima kasih pada nurul, hawa dan izzati yang membantu. Tanpa mereka..lagi sukar kerja aku.

Perkara paling teruk ialah beberapa hari sebelum MPG. Bermual 16 hb, kami tak sentuh sangat pun psm masing2. Kerja gotong royong bermula 10 pg ker 12 malam. cendera mata, hamper,beg, table, kaedah..semua dibincang dang dibuat dalam situasai pelbagai. Habis kul 12,esok 17 hb bersambung lagi. Majalah, sticker, barang2, kotak, kad jemputan,etc. Habis kul 12 malam jugak.

Hari tersibuk adalah hari program. Dalam msa tu ada Harvard Study..nasib baik cam dengar ceramah dan cakap2 sikit. Kul 11 semua comitte kumpul dan packaging barang. Tunggu lori sampai, angkut ker persada. Aku jugak naik lori..sampai sana 1.30 petang. Kelas petang confirm cancel xpegi. Sana urusan setup menyetup bermula. Testing..rehearsal utk protokol. Mujur Frany mantap dalam pengurusan. Aku sebagai ajk teknikal memang penat giler2. Kul 5 naik hotel dan bersiap, turun untuk bantu unit pendaftran. kalau sapa tengok datang mendaftar meja aku, tengoklah aku x berganjak. Penat kaki.



Masa majlis, aku dok celah2 kerusi yang takde orang, makan la..walau sesekali mundar mandir melayan kwan2. Kekdang microphne rosak, sepantas kilat aku cari event manager sana. Pastu kembali ke meja. Makan. Jalan2 kot jumpa masalah. Selagi majlis xhbis, selama tu kami ajk dalam kerisauan. Tapi syukur semua berjalan lancar. Walau gimik berlaku berbeza dari apa yang dirancang. 

Pasal makan, aku guarantee xhabis. Sebab aku dah makan masa food testing 8hb April. Nasi aku tolak. Aku yang makan banyak ni habis, budak pompuan yang berdiet..confirmlah. Laki aku tak risau sangat. 
Melalui reaksi semua orang, aku nampak wajah2 ceria sepanjang majlis. Mungkin excited atau teruja, atau mungkin juga sedih sebab ini pertemuan terakhir. Apapun kami sempat bergembira pada malam tersebut.
Dapat bergambar kenangan sebelum habis graduasi. Ada yang stay sampai 1 pagi...

Walau apapun, aku amat puas selepas pengajuran, sudah terlepas beban dibahu.Walau rintangan sebesar gunung sekalipun, kita mampu jika kita mahu. Aku respek pada AJK mpg yang tidak mudah putus semangat.
Terima kasih pda pengarah MPG saudara Asnawi mampu memimpin kami dengan baik. Alhamdulillah kami AJK mpg Fka 2011 mampu melakukan yang terbaik demi menyambut semua pelajar. 

Love u MPG...great moment..great opportunities..great experience

UTUSAN KHAS MPG FKA 2011

Monday, April 4, 2011

VIDEO ANWAR ITU PALSU!?

SALAM

Dengan Nama Allah s.w.t

Hari ini 4 April, aku sesungguhnya menyeru sesiapa yang menyokong Anwar Ibrahim agar menjauhinya, jangan sesekali mendengar apa yang dikatakannya, jangan sesekali menyokong apa yang diwakilinya, jangan memangkah parti yang diwakilinya, jangan sesekali menyokong parti-parti yang bersekongkol selama ia bersekongkol.

Setiap waktu pengamatan aku dalam politik ini, tiada yang lebih mengembirakan rakyat, selain mendapat pemimpin yang bermoral dan kelihatan bermoral. Pemimpin harus berjiwa rakyat dan berhati rakyat. Pemimpin tidak harus menipu rakyat untuk kepentingan diri dan kuasa.

Bertaubatlah kepada mereka yang pernah meyokongnya dahulu, kini dan masa depan.

Tindakan untuk membuktikan kebenaran untuk dilihat sendiri oleh sekelian rakyat dikekang oleh pihak yahudi pembangkang kerana ketakutan temberang ketua mereka terbongkar.

Nah ini gelombang kedua slot video tersebut..





P/s:Video pertama dah kena remove, so ramai orang dah download dan uplaod balik kat Youtube..
Persoalannya
Kenapa takut rakyat jadi hakim?






Saturday, April 2, 2011

APRIL BUKAN FOOLS.

ASSALAM

Nak bagitau 2 minggu ini adalah minggu kesibukan yang melampau lampau.. melebihi kesibukan Perdana Menteri..

Dengan PSM yang perlu disiapkan sebelum 11 haribulan..dimana masa tersebut teknikal paper harus dihantar kepada supervisor Dr. Rozana.. untuk dibuat Proof Read.. Sebelum hantar aku kena proof read dengan English expertise..

Analysis sudah masuk final part..cuma aku kena separate chapter 4 and 5..sebab aku terlebih sudah buat chapter 5 dalam chapter 4. Chapter 4 pun kena buat sikit tambaha untuk HVAC system..dan kira OTTV..kira BEI based on Green Building Index(GBI)(ni paling memeningkan)..

Apapun assignment datang mencurah2 pulak..Construction Project Management(Project), Environmental Management(Video dan report) , Structure Analysis(Staad Pro dan 5 soalan pengiraan)..

StaadPro ni hebat dan mantap..aku guna versi 2007.. mantap seyh..yang penting kena tahu melukis pakai ACAD9 atau boleh juga dalam Staad Pro, sambung node, define material, support, load, then Analyse..
Tata....ni hasil assignemnt 1 dulu.


Ni bila dah 3D Render...
Bila dah siap boleh analysise..boleh check deflection,shear, moment..axial force, displacement,,dan macam2..







Analyse result..





Life is easy...
Tapi nak grad ni banyak kerja.. 
Apapun.. aku cuba habiskan kerja2 tersebut.

Monday, March 28, 2011

Sekitar Video lucah

Aku bukan nak cakap apa
Isu ni dah jadi polemik bagi peminat politik..tak kisah pihak sini atau pihak sana.
Akhbar dah macam akhbar lucah..bukan setakat akhbar arus perdana, malah Harakah(yang selalu iklan ubat kuat), Keadilan online(banyak menipu), dan Malaysiakini(paling sial dan banyak seleweng fakta)..

TV3, RTM, TVpas,TVselangor, radio2, blog2, tweeter2,facebook..dah heboh pasal leaking video lucah seorang pemimpin utama pembangkang Malaysia.

Macam2 fakta dan pendapat..yang menyokong hujah masing2..macam2 Press Conference dibuat oleh pihak2 tertentu..macam2 demo ada..aku yakin isu ini akan berakhir tak lama lagi bila kesahihan Video didedahkan..

Apapun sebagai rakyat marhaen, aku mahu rakyat boleh judge sendiri sendiri, biar rakyat tengok betoi ker tidak pemimpin "itu" buat kerja "itu". Bukan aku galakkan melucahkan mata tengok video lucah.. tapi kalau tak tengok polemik takkan berakhir..senang cerita biar rakyat jadi hakim.

Aku minta jugak pemimpin "itu" bersumpah dengan Nama ALLAH S.W.T bahawa dia tidak melakukanya..

Tapi memandangkan kes Saiful pun dia tak nak bersumpah, takkan kes video ni pun berani bersumpah.
Wallahi..Wabillahi..Watallahi..Saya tidak melakukan "...........".. 

Sekejap jer, pilih mana2 surau atau boleh bersumpah depan Nik Aziz atau Yusof Qardawi..rakam biar jelas rakyat nak dengar. Lagi senang bersumpah berbanding baca Al-Fatihah.

Sunday, March 27, 2011

Debat yang famous dengan budak elektrik..haha

Tadi masa aku tengah semangat tutup lampu untuk support program Earth Hour, aku bukak la  FB Sahabat blogger, saja jalan2..nk jenguk kengkawan. Ada la beberapa orang yang bercakap pasal Earth Hour ni..tapi aku tertarik pasal ayat seorang blogger, nama dia Rahim Pandai.. Ayat dia cam kat bawah ni.


Walaupun dia berbicara soal pokok, tapi aku bersetuju juga dengan dia, cuma dari segi basicnya aku kurang setuju pasal CO2 yang dia cakap, jadi tanpa aku pedulikan orang aku balas la kat posting dia,bukan apa nak ajak kongsi ilmu sains.Berdasarkan pengetahuan dalam subjek Environmental Management serta subjek Mechanical dan Electrical System..aku balas


Aku cakap pasal electrik ni dijana oleh  Coal iaitu arang batu..ini fakta untuk sesiapa yang selalu banyak membaca fakta sains umum.Tetiba ada sorang SB, Muhammad Isyak yang ada kat situ mentioned aku, dan bercerita dan cuba melemahkan fakta aku. Tetiba dia bercerita pasal transformer plak. Ah..aku dah pelik, budak ni entah faham ker tidak ayat aku..

Bukan apa, aku rasa tak fair nafikan fakta aku dengan sesuatu yang tidak merujuk fokus tajuk iaitu "penghasilan Carbon Dioxide". Dia main sebut jer pasal Transformer, kecik ker besar gedabak..pasal dia cakap dia jurusan elektrik..

Bro,aku tahu semua itu, aku pun belajar electrik jugak, walaupun aku budak Civil Engineering..tapi budak Civil belajar banyak benda la..pelbagai.. Tanpa nak malukan dia, aku cuba stand dengan pendapat aku. Aku fokus pada pengunaan Coal sebagai menghasilkan CO2 yang banyak semata2 nak hasilkan electrik..tu jer..so aku terang pasal tenaga eletrik yang berubah bentuk dan stand dengan fokus pada CO2 tu..


Tetiba dia balas pasal eletrik, dengan yakin tidak berubah bentuk..Harharhar..aku rasa nak gelak bila dia cerita pasal losses, fokus letrik-kinetik-letrik..apasal aku nak gelak..?
Aku tak tahu la dia dari mana, U ker kolej mana, tapi dengan menafikan prinsip asas iaitu Prinsip Keabadian Tenaga adalah amat memalukan. Tetambah dikhalayak ramai camni..aku tahu ramai budak2 belajar sains tahu pasal ini.

Prinsip Keabadian Tenaga menyatakan tenaga tidak boleh dimusnahkan, tetapi hanya berubah bentuk..
Ini fakta fizik bai.. fakta fizik..Tingkatan 4..student sains asasi pun tahu.
Aku bagi contoh lampu...tenaga electrik menyalakan mentol, mentol terang, suhu mentol panas

So equation mudah..  Tenaga Electrik ---->Tenaga Cahaya+ Tenaga Haba
Mudah bukan..
Atau aku bagi contoh Kipas...Electrik menyebabkan daya magnet berlaku, dan kipas terpusing..kipas panas
Equation mudah ialah Tenaga Electrik---> Tenaga Kinetik+Tenaga haba(sedikit)


Bila dia balas balik, aku baru tahu dia tercabar budak Civil cakap pasal electrik..mungkin dia buka FB aku..haha..Aku suruh la dia check wikipedia kalo tak yakin pasal apa yang aku cakap..

Cuma bagi aku memalukan sebagai student electrical dia tak tahu pasal macamana elekrik dihasilkan..
Student Electrical bai..bukan student Civil..

Ibarat macam student Civil Engineering tahu pasal Konkrit, Setting Time Konkrit, pasal Hardened Conceret, Durability Concrete, tapi tak tahu macamana nak Design Concrete, macamnana penghasilan konkrit, ikut Strength yang kita nak..cam tu la lebih kurang.

Apapun aku malas reply takut nanti memanjangkan sesuatu yang dia tak faham..cukuplah aku ketawa kecil kat blog aku sendiri..hahaha..

Saturday, March 26, 2011

Earth Hour 26 Mac 8.30-9.30 pm

Jom kita support program Earth Hour malam ini..ada 5 minit sebelum Earth Hour

Tutup lampu dan semua yan pakai tenaga..(jika mampu)

Kurangkan suhu bumi ini..

JOMMMMMMM!

Friday, March 25, 2011

18 SG: Bunuh Diri

Apa beza bunuh diri dengan commit suicide? Sama jer beb

Apa beza bunuh diri di Malaysia dengan commit suicide in US? Tempat jer beb

Apa beza bunuh diri terjun dengan bunuh diri dengan pisau? Modus operandi jer beb
Tapi objective still the same..bunuh diri.

Apa beza bunuh diri dengan cubaan bunuh diri? Berjaya dengan tidak berjaya jer beb..atau bahasa engineeringnya achieve goal and didnt anchive the goal..goal what? bunuh diri.

Nak citer panjang tak guna beb,aku pendekkan.
Hari ni keluar berita bunuh diri..kat mana beb..
Negeri aku, Kelantan.. lokasi KB MALL..objective : Tak berjaya.

Walaupun KB MALL dah lama dibuka, tak silap tahun 2004, hanya 3 kali jer aku naik KB MALL..
dulu kes Kereta Jatuh dari Parking Bumbung..mati budak kolej beberapa orang, sekarang Nak bunuh diri..kalau sukses ..memang sial.. Panas ni beb.

Ntah kenapa kalau bunuh diri jer mesti pompuan, girl. jarang dengan kes lelaki walau pun ada. Mungkin emo sikit kot..hmm..hakikat..sebab tu lelaki kena jaga pompuan baik2..sebab itu perempuan perlukan lelaki.

Bab bunuh diri ni biasanya faktor iman didada. Jika waras dan takut tuhan tentu bunuh diri tidak berlaku. Psikologi penting beb, bukan dalam politik sahaja, tapi hidup keseluruhannya. Kalau tak tentu tak wujud hospital bahagia, Tanjung Rambutan, xwujudlah geng karpal poosiing..tak wujudlah geng nuar berahim.

Apapun aku harap sangat Anwar Ibrahim tidak melakukan perkara yang sama (bunuh diri) dengan pendedahan video "ehem2" tuh..well..pandai buat x pandai cover..dengan amoi plak tuh.


p/s : Sungai Buluh la kali ni..

p/s/s: Jangan bunuh diri .

Monday, March 21, 2011

Amat Kantoi Sudah

Kantoi sudah..



1. Tadi gi pasar malam dengan member, kesian diorang puasa.. Kunci aku tertinggal kat motor, nasib baik ada abang tu dari Utm(aku bajet dia staf) simpan notis kat motor, dengan no. phone dia sekali, lepas call menunggu gak 15 minit sebelum dia datang..

2.Hantar buku lewat 2 minggu kat library, kena rm 2.80,silap aku juga..Moral of the story, jangan tangguh2 lagik. Pas bayar denda sempat gi cari buku pula pinjam nak wat assignmen..haha.lagi 3 bijik.

3. Beli buah betik..ntah tetiba rasa nak makan buah, kongsi beli buah 2 bijik rm3..hoho..kongsi sebijik sorang dengan member..better la dari aku beli sepotong kecik dah seringgit...

4.Test CPM..hoho, lepas jawab test, lecturer gitau pulak soklan ada 4 set..hhaha..lawak tol. Tapi aku buat sendiri, sambil psssss..pssss dengan member sebelah..biasalah bila melibatkan fakta ni, kena sharing2 sikit2. Tapi lecturer tak halang pun bincang2..haha..sempat bincang dengan 2 perempuan sebelah kiri dan 2 lelaki sebelah kanan aku.

5. Masa kat kelas enviro, semua kena sound pasal test, separuh dapat separuh.. apa tuh? separuh kelas dapat   separuh dari full mak..actually lecturer kecewa pasal budak2 ni cam tak prepare sangat pasal test..camana nak jawab final..camana nak dapat A.. Aku sendiri dapat 25/38.. Dalam penerangan tadi aku pun sedar part mana aku salah, konsep yang aku silap..Thanks Dr..pasni buat terbaik lagi.

6.Ntah apa yang kantoi..haha

Friday, March 18, 2011

DNA(Deoksiribonucleik Acid) 18SX xXx

Aku dulu pelajar jurusan sains tulen, Yakni mengambil 3 subjek sains utama iaitu Fizik, Kimia, Biologi.
Jadi aku tidak salahkan sesiapa dari aliran teknik atau mrsm yang tidak ambil biologi. Bukan apa kebanyakan rakan2 aku agak tidak biasa dengan perkataan DNA.

DNA ialah Asid Deoksiribonukleik atau dalam Englishnya "Deoksiribonucleik Acid'. Asid deoksiribonukleik (DNA) merupakan komponen kimia utama kromosom dan merupakan bahan yang menghasilkan gen. Ia kadang kala dipanggil molekul warisan, kerana DNA boleh mewariskan sifat sifat organisma induk (iaitu ibubapa). Dalam proses pembiakan, DNA bereplikasi dan hasilnya dipindahkan kepada zuriat.

Dalam kes2 rogol, DNA merupakan perkara yang amat penting bagi mengesahkan seseorang itu merogol atau tidak. Aku menyokong kenyataan Dr.Asri Zainal Abidin, bekas mufti matrik aku dahulu, iaitu Perlis. Dia mengatakan jika tidak dapat mengemukakan 4 saksi, cara lain ialah Qarinah, iaitu pembuktian2.. boleh google jika mahu tahu lebih lanjut.





Sama jika perempuan didakwa dirogol, tak perlu kemukakan saksi, polis boleh siasat, melalui bukti2, melalui cctv, melalui DNA. Jadi hujah yang menyatakan jika tiada 4 saksi, maka perempuan boleh dikenakan hukuman qazaf itu SALAH. Sebab itu tidak ADIL. Itu tidak dianjur dalam islam, dan bukan keadilan islam.

Dah la kau kena rogol, pastu kena buktikan dengan 4 saksi..dan kau pula kena hukum..macam la perogol ni jenis merogol depan orang ramai. Jadi disinilah Qarinah diterima. Pembuktian kes rogol yang tepat sekali ialah DNA..



Orang boleh kata baju merah umno itu sama, sebab ramai orang pakai, orang boleh kata bau minyak wangi Gatsby itu sama, sebab ramai orang lelaki beli, korang boleh kata rokok Dunhill itu sama sebab mana2 kedai jual..
TAPI DNA ko tak sama dengan DNA aku. (aku xpakai baju umno, tak pakai minyak wangi gatsby, dan AKU TAK HISAP ROKOK). Mungkin Fingerprint boleh jadi saksi , tapi sekarang orang boleh curi fingerprint kau, dan tempek kat mana2 untuk katakan engkau ni perogol, pencuri..tapi tidak untuk DNA.

Jika DNA perogol, dapat dipadan dengan dengan DNA yang ditemui pada kemaluan perempuan, atau faraj. Dah tentu terbukti bahawa siapa perogol. 

Suka untuk aku petik fakta ini.(walaupun dalam indon).

Hampir dua pertiga kasus penelusuran test forensik DNA melibatkan kasus kekerasan sesksual. Ratusan juta sperma dipancarkan (dikeluarkan) dalam beberapa mililiter cairan semen. Noda-noda  mani dapat dikarakteristikan dengan memvisualisasi sel-sel sperma dengan uji acid phosphatase (AP) atau prostate specific antigen (PSA atau p30).
Uji mikrokospik di beberapa laboratorium dapat melihat kehadiran spermatozoa pada kasus kekerasan seksual. Bagaimanapun laki-laki aspermic atau oligospermic tidak juga mempunyai sperma atau kadar sperma yang rendah dalam ejakulasi cairan semen mereka. Sebagai tambahan, vasektomi pada laki-laki tidak akan menghasilkan sperma. Oleh karena itu pengujian-pengujian yang dapat mengidentifikasi enzim-enzim spesifik mani membantu memverifikasi kehadiran/keberadaan mani pada kasus-kasus kekerasan seksual.
Acid phospatase adalah enzim yang dikeluarkan oleh kelenjar prostat di dalam cairan semen dan didapatkan pada konsentrasi tertinggi di atas 400 kali dalam mani dibandingkan yang mengalir dibagian tubuh yang lain (Sensabaugh 1979, Safertein 2001). Warna ungu dengan penambahan beberapa penurunan sodium alpha naphthylphospate dan solusi Fast Blue B atau fluoresensi dari 4-methyl umbelliferyl phospate di bawah sinar ultraviolet (UV) mengindikasikan kehadiran (keberadaan) AP. Daerah yang luas pada kain dapat disaring dengan menekan kain atau sprei melawan ukuran kertas penyaring yang basah dan kemudian menggunakan kertas penyaring untuk tes-tes praduga (presumtimptive). http://www.freewebs.com/pengumpulansampeldna/testdarahdansaliva.htm

Jadi sekarang bagaimana..apa motif aku tulis ni. Untuk fahamkan aku dan korang. Bahawa DNA tidak akan pernah menipu. Walau darah korang boleh diambil, tapi sebatian protein dalam air mani tidak akan menipu. Jadi elakkan diri dari merogol dan dirogol.

BAGAIMANA DENGAN LIWAT?

Sama je beb, yang penting sekarang DNA.
Terserah pada korang nak percaya kes saiful dengan anwar itu konspirasi atau tak. Dengan melihat situasi penangguhan kes oleh pembelaan sekitar 50 kali, kes hampir 3 tahun, Anwar tak mahu bersumpah sampai sekarang, Anwar tak mahu serah DNA dengan alasan tak masuk akal. Kamu pasti dapat mengagak kebenaran milik siapa.


Walau kita berteori, berkonklusi, ALLAH tahu segalanya. Siapa pengkhianat bangsa, atau petualang. Sebab itu Malaysia negara bertuah. Macam2 ada.

p/s: Kita minta Anwar bagi DNA dia pada mahkamah untuk disepadankan dengan DNA lelaki "Y" dalam badan Saiful.

Thursday, March 17, 2011

AL KITAB : Memisah Pendapat

Buat Hal..
Entah apa la nak jadi.
Penetrasi bible melalui saduran nama Alkitab kedalam semenanjung sudah jelas.

Semalam idris jala, bekas pengerusi MAS, sekarang berkapasiti menteri di JPM dah umum
35000 bible Alkitab dibenarkan , tapi untuk diedar kepada umat kristian sahaja.

Hei kawan, politik dikendurkan dengan politik..
Memang satu strategi,, Aku kata barisan menteri Pak Najib kendurkan klimaks politik yang dimain DAP dan PKR melalui strategi politik.. Sesuailah..

Umat melayu islam dibawah ni mememdam rasa, pendam jiwa dengan barisan menteri Pak Najib.
Oh Dunia! Lihatlah...mudahnya kita akur dengan terajang kafir laknat.

Sikit lagi, 100000 pulak Al kitab datang, owh..takpe..umat kristian sahaja..
2,3 tahun selepas 500000 Alkitab datang..owh..takpe..kita kawal..

Dengan doktrin kristianisasi yang semakin melebar, kamu bertindak menutup mata..
Hey! kita Malaysia ialah negara ISLAM..ISLAM agama rasmi negara.. Its stated in Constitution..

Sudahlah nama Allah menjadi bahan taruhan, Azan menjadi ejekan, Nabi menjadi lukisan gurauan..
Apa lagi selepas ini? Nak tunggu ada melayu istihar murtad lagi? Atau mahu ambil konsep Pancasila indon?
Sekular la Tuan2..

Kamu bersama aku?
Berpisahlah pandangan dengan Pak Menteri2 sekalian dalam hal ini.
Kamu juga harus begitu.

Monday, March 14, 2011

AL KITAB : Aku tak setuju.

AL-KITAB


(Bible versi Bahasa Melayu Al Kitab yang diperolehi tahun 2006 di Kuala Lumpur)


Salam 2 all.


Semalam selepas kuliah teman bertemu dengan beberapa rakan bergelar ustad-ustad, mereka ini lulusan pengajian Islam dan ada yang aktif dalam politik. Sambil bersembang, teman tunjukkan buku diatas bertajuk "Al Kitab". Respon awal mereka berkata tak pernah pulak tengok kitab ni, dan ada antara mereka bertanya "ulama' mana yang tulis ni sheh?". Bila teman katakan ini adalah bible versi bahasa Melayu, mereka terkedu tak terkata apa. Jelas mereka sendiri terkeliru dan terpedaya! Bagaimana pula umat Islam awam yang bukan ustad agaknya?


Sesiapa juga yang melihat tajuk buku tersebut diatas pasti akan terfikir ianya adalah sebuah kitab berkaitan Islam. Dan kita tidak akan persalahkan sesiapa kerana memang itulah kelaziman kefahaman di Malaysia ini.


Sebenarnya isu bible versi bahasa Melayu ini pada teman ialah isu Perlembagaan. Artikel 11 (4) Perlembagaan jelas membuat suatu peruntukkan bahawa penyebaran agama bukan Islam kepada umat Islam di Malaysia ini, dan bagi maksud itu kesemua negeri diberi kuasa membuat undang-undang pelarangan tersebut. Boleh dikatakan kesemua negeri sudahpun mempunyai peruntukan mengharamkan penyebaran agama lain kepada umat Islam dan penggunaan beberapa perkataan saperti "ALLAH, Rasulullah, wahyu, qiblat" dan banyak lagi oleh mereka yang bukan Islam. Bermakna kalau bible versi bahasa Melayu ini dibawa ke Selangor, Negeri Sembilan dan lain-lain, ianya akan menyebabkan pembawanya melakukan satu kesalahan jenayah!


Yang teman pelik bin heran, ada para penyokong puak kristian ini dan pro-murtad menyatakan bahawa penyebaran dan penggunaan bible versi bahasa Melayu ini adalah hak asasi puak kristian. Hairannya puak-puak ini bila ada peruntukkan Perlembagaan yang memihak kepada umat Islam dan bangsa Melayu, ianya diputar-belitkansebagai isu hak asasi kemanusiaan. Tapi kalau peruntukkan Perlembagaan itu nampak memihak kepada mereka, dengan cepat mereka berkokok dan menyalak memperjuangkan Perlembagaan kononnya. Begitulah hipokritnya puak-puak ini!!!


Adalah jelas bible versi bahasa Melayu ini adalah bercanggah dengan peruntukkan Perlembagaan dan undang-undang anti-propagasi yang telahpun dikanunkan. Kita lihat contoh-contoh tajuk dan ayat-ayat yang digunakan didalam Al-Kitab ini:

"Sepuluh Perintah Allah, Pemerintahan Allah, Kerajaan Allah, Mengenal Allah etc". Beikut petikan ayat didalam Al Kitab ini iaitu: "AlKitab akan menjawab pertanyaan saya tentang Allah", "Anda akan menemukan petunjuk-petunjuk dari tindakan Allah terhadap keadaan (kesedihan) itu", "Al Kitab akan dapat mengilhami anda tentang betapa besarnya kuat kuasa Allah", "Al Kitab dapat menjawab keraguan anda, dan Al Kitab dapat menunjukkan andabagaimana mempercayai Allah".

Kalau macam ni punya jelas pun ada puak yang masih mengambil sikap tidak mahu memahami putar belit dan niat sebenar segelintir puak missionary kristian ini, tak tahulah teman nak kata apa lagi yop! Sebab itu ALAH mengingatkan kita didalam Surah Al Baqarah: 120, "sesungguhnya Yahudi & Kristian ini tidak akan redho dengan kamu (umat Islam) selama-lamanya sehinggalah kamu mengikut cara hidup mereka".
Ada segelintir daripada mereka mendakwa bahawa Al Kitab versi bahasa Melayu ini adalah untuk kegunaan kaum pribumi Sabah & Sarawak. Pada teman ini satu pembohongan. Kerana teman sendiri menerima naskah Al Kitab ini pada tahun 2006. Dan terdapat catatan tulisan tangan didalamnya yang menyebut "semoga anda disentuh oleh kebenaran buku ini. Luv in Christ".


Selanjutnya, persoalan kita mahu tanya mengapa sampai 35,000 naskah bible versi bahasa Melayu ini hendak dibawa masuk, dan 5,000 naskah daripadanya sedang ditahan di Pelabuhan Klang? Ramai betul kaum Kristian yang tak faham bahasa Inggeris ini agaknya? Kalau benar ianya untuk kegunaan kaum pribumi Sabah & Sarawak, kenapa tidak ditulis sahaja bible versi bahasa kadazan, dayak, iban, dan banyak lagi? Kenapa mesti bahasa Melayu? Ada antara kaum pribumi ni bahasa Melayu pun dia tidak faham!?


Teman masih ingat pada 07.08.2006, semasa hangat isu murtadnya Azlina Jailani @ Lina Joy, timbul isu mengenai bible versi bahasa Melayu di internet. Mantan Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Fu Ah Kiow dalam kenyataan yang disiarkan akhbar The Star berkaitan isu ini menyatakan ianya hanya bertujuan untuk "penganut Kristian Sabah & Sarawak". Tahun 2006 mereka bercakap tentang hak nak guna bible versi bahasa Melayu di internet, dalam tempoh lima tahun sekarang mereka bercakap tentang hak nak bawa masuk naskah bible versi bahasa Melayu pulak. Teman tidak akan terkejut lagi lima tahun mereka akan mendesak orang Melayu diberi hak membaca bible versi bahasa Melayu ini. Dan lima tahun selepas itu mereka akan mendesak prang Melayu diberi hak memilih untuk murtad dan masuk kristian. Amaran ALLAH itu tetap benar!!!


Ada juga diantara mereka menyatakan mengapa bible versi bahasa Melayu ini boleh dicetak dan diedarkan di Indonesia. Sedangkan Indonesia ada 200 juta lebih umat beragama Islam, dan mereka tidak bising pun.


Pertama teman ingin tegaskan sebenarnya ramai umat Islam di Indonesia yang membantah tentang bible versi bahasa Melayu ini, tetapi Indonesia terperangkap dengan fahaman Pancasila yang diamalkan.


Kedua, kalau hendak sangat ikut cara Indonesia, kita perlu ikut semua. Di Indonesia, semua rakyatnya tidak kira apa bangsa dan agama mesti pakai dan gunakan nama Melayu. Tidak ada Karpal, tidak ada Kitsiang, tidak ada kecuali semuanya nama Melayu. Di Indonesia tidak ada sekolah jenis Cina, Tamil atau sekolah missionary. Semuanya sekolah kebangsaan, berbahasa Melayu. Kalau hendak sangat ikut Indonesia, kita kena ikut semua, baru adil! Persoalannya, mahukah puak-puak ni berbuat sedemikian; buang nama bukan Melayu, tutup semua sekolah bukan Melayu dan lain-lain. Kalau berani, persilakan!


Dan kalau beriya sangat nak guna frasa-frasa Islam saperti nama ALLAH; teman cabar supaya kita tukar prinsip pertama Rukunegara daripada "Kepercayaan Kepada Tuhan" kepada "Kepercayaan Kepada ALLAH". Berani? Kalau berani jom kita lakukan!


Teman membantah cubaan untuk membawa masuk dan menggunakan bible versi bahasa Melayu yang dipanggil Al Kitab. Ianya hanya memperkuatkan apa yang ALLAH telahpun nyatakan kepada kita umat Islam dalam ayat yang teman sebut diatas yang dinyatakan didalam Surah Al Baqarah: 120. Yakinlah apa yang disebut ALLAH itu benar; dan amaran ALLAH itu juga adalah benar.


Oleh itu teman mendesak kerajaan khususnya Kementerian dalam Negeri supaya bertegas dalam melarang kemasukan bible versi bahasa Melayu ini. Jangan tunduk kepada tekanan melampau segelintir kaum fanatik dan missionaruy kristian dan penyokong pro-murtad. Ingat, jangan ingat orang bukan Islam sahaja ada perasaan sensitif, orang Melayu beragama Islam juga punya perasaan sensitif. Jangan dicabar kami melampau-lampau, kerana tiap kesabaran itu ada hadnya!!!


Wallahua'lam & Wassalam.


Zulkifli Bin Noordin
Sabtu
07 Rabi'ul Akhir 1432
12 Mac 2011

Sumber ;http://zul4kulim.blogspot.com/2011/03/al-kitab.html

A.Suhaimi AM
Pendirian aku tetap sama..aku tak setuju. Aku tak setuju dengan pengedaran Bible dalam bahasa melayu. Ia amat mengelirukan. Common lah..jangan jadi pembaca sahaja, peka lah pada hal ini. Ini satu dakyah memurtadkan melayu islam. Kita ada perlembagaan. Adakah orang kafir ini tidak sedar? 

Agama bukan islam tidak boleh disebar kepada umat islam. Tak faham ker! Janganlah kamu menyokong pembangkang yang sengaja menyucuk2 kekeruhan isu yang berlaku. PAS contohnya, menyokong pengunaan nama ALLAH . Ye..ada antara kamu beranggapan bahawa orang yang tebal iman tak perlu takut dengan penyebaran ini. Tapi adakah semua orang melayu itu tebal imannya. Islam diikuti sepenuhnya. 

Marilah tetap pendirian bersama aku..kita harus bantah..kita harus sebarkan protest kita, beritahu rakan2 kamu. Usaha memurtadkan melayu semakin aktif. Jangan ikut kata Kit Siang. Jangan dengar kata Khalid Samad.
Persetankan tindakan mereka yang bersekongkol dengan doktrinisasi ini.


Aku tahu kita pun bukan amalkan islam sepenuhnya, masih ada cacat celanya, tapi jangan dicelakan lagi kepada generasi akan datang. Wallahuallam.

Pelawat

free counters

Berbisnes

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails