Tautan Fikiran Suhaimi

.

Followers

Sunday, December 18, 2011

AUKU DAN PANDANGAN

SALAM. Asalnya saya ingin melakukan survey berkenaan Auku, tapi memandangkan saya telah habis belajar, dan sudahpun grad, saya hanya melontar pandangan sebagai bekas mahasiswa UTM. Lagipun saya pernah berada dalam ruang kuasa "auku". Umur dah lepas, berpolitik pun orang tak kisah. Saya tak terikat pada Auku lagi,. Tapi demi menyatakan komitmen saya terhadap auku, maka saya akan terus menulis mempertahankan Auku.

1.Sokongan kepada AUKU.
Saya menyokong sepenuhnya Akta Universiti dan Kolej Universiti. Tiada apa yang menjadi masalah besar kepada mahasiswa, sehinggalah baru-baru ini Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak mengumumkan bahawa seksyen 15 dipinda bagi memberi peluang yang membolehkan pelajar institusi pengajian tinggi berusia 21 tahun ke atas menganggotai parti-parti politik dan kebenaran itu hanya terhad kepada mereka yang berumur 21 tahun dan ke atas sahaja .Mereka juga tidak boleh membawa politik kepartian ke kampus.


Pada pandangan saya, tindakan ini agak berani kerana PM melakukan 2 pertimbangan penting yang dapat saya simpulkan:

a)Sokongan politik
-Walaupun trend sokongan masyarakat Melayu dan India kembali pulih terhadap Barisan Nasional, namun PM mencari jaminan lebih dengan melakukan tindakan populis seperti memansuhkan ISA dan terbaru pindaan Auku. Pindaan ini dijangka menutup beberapa isu-isu politik yang dimainkan pembangkang.
-Sokongan masyarakat cina masih kepada pembangkang, dan ini menyukarkan kerajaan menghadapi Pru-13, namun melalui pemansuhan ini, orang cina yang menyokong pembangkang dilihat beransur-ansur beralih arah kepada kepimpinan Dato' Seri Najib.

SMM=Pro-M=PKR?
Budak tak bertamadun dan takda otakb)Sokongan orang muda/mahasiswa
-Umum diketahui, orang muda ini darahnya panas, fikirannya singkat, mudah terpengaruh dengan doktrin. Berita yang diterima kadang-kadang diterima sebagai fakta, tanpa ada usaha untuk menilai sumber, kesahihan dan kebenaran sesuatu isu. Orang muda juga "malas" dalam ertikata mudah "menelan" apa-apa analisa, kesimpulan yang dibuat orang lain tanpa melakukannya sendiri dengan pertimbangan yang wajar. Disebabkan ini, Auku yang dikatakan menyekat kebebasan telah dipolitikkan oleh pembangkang yang mengetahui tentang sikap "orang muda", maka dipalu gendang menyatakan Auku ibarat undang-undang mahazalim kerajaaan BN, diangkat dan dicanang setaraf kezaliman ISA. Tujuannya ialah untuk menarik sokongan anak-anak muda(mahasiswa) menentang  kerajaan yang memerintah. Maka seksyen 15 dilihat boleh dijadikan hot-point untuk diserang. Maka dengan pindaan seksyen 15 , maka ia telah menaturalkan kembali Auku.


2.Sekyen lain dalam Auku serta Akta lain.
Setakat ini tiada masalah dalam seksyen lain kecuali didakwa oleh sesetengah pihak tentang akta lain intitusi pendidikan seperti Akta Institut Pengajian Tinggi Swasta 1996, Akta Institusi Pendidikan (Displin) 1976 dan Akta Universiti Teknologi Mara (UiTM) 1976,agar dimansuhkan sama kononnya untuk melihat pindaan AUKU itu "lebih konsisten".

3.Pandangan individu yang memperkenalkan AUKU.
Seperti diketahui umum, individu yang memperkenalkan Auku ialah Tun Dr. Mahathir Mohamad, sewaktu Tun ketika itu menjadi Menteri Pelajaran. Idea ini, adalah hasil pertimbangan mendalam terhadap realiti orang Melayu dan Bumiputera yang ketika itu jauh ketinggalan dalam semua bidang termasuk akademik, ekonomi, sosial sedangakan mereka adalah rakyat majoriti. Saya memetik pengakuan Tun Dr. Mahathir yang bertarikh 18 August 2008 dari blognya http://chedet.cc/blog/?p=89.AUKU: AKTA UNIVERSITI DAN KOLEJ UNIVERSITI

1. Saya mengaku yang sayalah orangnya yang telah perkenalkan AUKU (Akta Universiti dan Kolej Universiti) semasa saya menjadi Menteri Pelajaran.

2. Walaupun kita sudah merdeka lebih 15 tahun ketika itu tetapi bilangan kelulusan daripada universiti tidak ramai, terutamanya di kalangan orang Melayu. Jumlah jurutera, doktor perubatan, arkitek dan lain-lain ahli profesional amat kecil dan menyedihkan. Sebaliknya maju mundurnya bangsa dan negara bergantung kepada ketinggian jumlah rakyat yang berilmu. Tidaklah sihat bagi Malaysia jika dari rakyat berbilang kaumnya jumlah Melayu dan bumiputera lain yang berkelulusan universiti sangat berkurangan. Setelah Dasar Ekonomi Baru diperkenalkan maka jumlah penuntut Melayu di tiga buah universiti tempatan sudah bertambah dengan banyaknya. Tetapi kemasukan sahaja tidak akan dapat menambah jumlah Melayu yang berpelajaran tinggi jika ramai yang diterima masuk tidak lulus dan tidak berjaya memperolehi ijazah.

3. Kita terpaksa menerima hakikat bahawa ramai penuntut Melayu dan bumiputra lain yang diterima masuk universiti memiliki kelulusan yang kurang baik daripada penuntut bukan Melayu. Samada mereka mendapat ijazah universiti atau tidak bergantung kepada kegigihan mereka menumpu sepenuh masa untuk menguasai ilmu melalui proses-proses pembelajaran ala universiti.

4. Kita dapati penuntut Melayu amat berminat dengan kegiatan politik. Mereka suka melibatkan diri dengan demontrasi jalanan dan lain-lain aktiviti politik yang memakan masa mereka di universiti. Dengan ini tidak dapat tidak tumpuan mereka kepada penguasaan ilmu tentu kurang. Amatlah merugikan mereka dan masyarakat Melayu jika mereka gagal.

5. Apakah kerana mereka tidak boleh berdemonstrasi dan lain-lain maka mereka akan kurang berpengetahuan dalam bidang politik; mereka akan jadi robot? Tidak juga. Mereka boleh ada forum perbahasan dalaman atau antara universiti, dan mereka boleh mendapat pakar yang tidak punyai kepentingan politik parti untuk memberi syarahan dan sessi soal jawab. Tanpa terlibat secara langsung dengan aktiviti politik berpartian, mereka masih boleh menguasai dan memahami selok belok politik.

6. Kegiatan seperti ini tidak akan memisah mereka daripada menumpukan masa yang mencukupi untuk menguasai ilmu yang menjadi sebab utama mereka berada di universiti.

7. Harus diingat bahawa pembiayaan bagi tiap-tiap penuntut samada yang dapat biasiswa atau tidak datang daripada duit rakyat. Duit itu disalur dengan rela hati oleh mereka kerana kepentingan penuntut dan ilmu yang dituntut oleh mereka, yang akan menjamin masa depan yang cerah bagi mereka. Rakyat yang sanggup wang ini dibelanjakan untuk penuntut sedia berkorban jika korban mereka mendatangkan hasil yang dikehendaki. Tentulah mereka akan kecewa jika wang mereka disalahguna, dihabiskan untuk kegiatan yang lain. Negara juga akan rugi kerana tidak dapat warga yang berilmu. Dan penuntut itu sendiri akan rugi kerana masa depan mungkin tidak cerah seperti yang diharapkan.

8. Pengorbanan yang kita pohon daripada penuntut kita hanya sedikit sahaja. Masa untuk menuntut tidak begitu lama – hanya tiga atau empat tahun sahaja. Setelah lulus tumpukanlah sepenuh masa untuk kegiatan politik atau lain-lain jika ini menjadi minat utama. Pada masa itu kita tidak habiskan wang orang lain. Kita habiskan duit dari titik peluh kita sendiri.

9. Saya percaya orang yang bertanggungjawab dan tahu kenang budi seperti ini akan menjadi manusia dan pemimpin politik yang lebih baik.

10. Tetapi jika kita sanggup habiskan duit orang, kita hampakan harapan orang, sebaliknya kita tidak rela mengguna duit dan masa kita sendiri untuk sesuatu yang kita gemar, maka tidaklah kita dapat berkata yang kita begitu prihatin dan rasa bertanggungjawab terhadap masalah negara kita.

11. Penuntut universiti tentu tidak suka dengar pendapat saya ini. Yang amat marah kerana AUKU ialah penuntut Melayu. Saya rela dimarah oleh siapa sahaja tetapi saya tidak berniat buruk semasa memperkenalkan AUKU. Bagi saya peningkatan kebolehan bangsa saya adalah lebih penting dan utama daripada apa kecaman terhadap diri saya.

12. Jika hari ini penuntut lebih dewasa dan bertanggungjawab batalkan sahaja AUKU.

Dr. Mahathir Mohamad
Putrajaya, Malaysia
Prime Minister of Malaysia
1981 - 2003

No comments:

Post a Comment

Komen yang baik disini

Pelawat

free counters

Berbisnes

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails