Tautan Fikiran Suhaimi

.

Followers

Wednesday, November 16, 2011

PANAS! Ini cara pembantu rumah mandikan anak korang

Salam
 
Kerajaan Indonesia pernah membekukan khidmat membekalkan pembantu rumah kepada Malaysia sekitar 25 Jun 2009, alasannya akibat isu seperti gaji, cuti dan kes-kes penderaan pembantu rumah. Kes penderaan kerap menjadi kontroversi dan mencetuskan demonstrasi dari rakyat indonesia. Kita sebagai jiran terdekat , ditambah kes yang berlaku dalam di Malaysia kadangkala merenggangkan hubungan antara negara Indonesia-Malaysia 

Tapi...
Aku punya pendapat macam ni.

Hal pembantu rumah didera ni memang kita tidak boleh terima dalam norma-norma masyarakat yang berilmu dan berbudaya tinggi seperti Malaysia. Aku setuju sangat jika majikan yang terlibat dihukum mengikut kanun jenayah sedia ada jika terbukti mereka bersalah. Tapi bagaimana jika pembantu rumah itu membuatkan kita naik angin?Kalau disuruh bekerja malas, nak mengular je, bangun lambat, ANAK korang didera pulak.
MAU TAK ANGIN !

video


Tapi jika anda semua tengok video atas ni, AKU SENDIRI RASA NAK PELEMPANG 20 KALI, CUBIT 30 KALI, PULAS TELINGA 40 KALI..pang..pang..pang..

Tuesday, November 15, 2011

Kedai 1Malaysia perlu ada di setiap daerah

Salam
Bro..1Malaysia bro..

Lu pernah dengar tak pasal kedai rakyat 1Malaysia? ok..kalau lu dengar, lu pernah pergi? ok..kalau la lu pernah pergi la katakan, lu pernah membeli kat kedai tu? Then kat situ lu pikir la sendiri.
Wa nak cakap sikit bro, lu kalau nak jimat lu pergi kedai tu la bro, melainkan lu ni orang kaya..lu bedal la kedai mana pun..asal lu dapat barang lu cari.

Bro, barang2 kat kedai tu murah bro, wa pukul rata 30% la bro, berbanding lu cari barang kat Pasaraya Tesco, atau Giant, atau Jusco..Significant ke nilai 30% ni? Kalau lu idup bujang takpe bro, makan kat kedai, sewa rumah, naik moto gi kerja, atau kalau beli keta lu naik keta, lu bayar ansurang 4-7 ratus sebulan. Kalau lu berkeluarga, lu derita oooo...nak2 ada anak pulak, ramai pulak.

Kalau gaji lu 3000 la, lu masih xselamat bro..lu nak bayar rumah sewa,bil air letrik, susu anak, pampers anak lu, kalau sekolah tu taram kaw2 nyer...duit sekolah, beli buku, baju,seluar, kasut..tuisyen..mao mati oooo..
Lu Jangan pelik, wa memang bujanng..tapi wa nampak masa depan memang kesitu kita..wa cakap sama lu r., kalau xtangkap lagi yang gua cakap.. mati ooo..

Gini gua cakap..lu idup kat kampung lu boleh cari rezeki, makan ubi atau nasi dari beras tanam sendiri, lu idup bandar lu nak tanam celah mana bro?Nak2 dok flat..nak tak nak semua benda kena beli ooo..wa cakp sebab wa dok bandar ni..so apa kaitan dengan kedai rakyat?

Kedai rakyat boleh save budget lu la bro..kalaukalau sebulan lu habis paling komang pun Rm500 la bro..beli barang dapur almaklum lu anak ramai..so dengan kedai rakyat lu boleh save rm150..duit ni lu boleh guna untuk emergency..atau boleh beli kelengakapan anak2, atau beli barang2 yang lu dok mimpi dalam mimpi lu la bro..atau baik lu simpan ja bro.

Lagipun kat kedai ini jual barang2 berkualiti dan berpatutan, barang2 dapur utama, beras, susu, sabun, gula, kordia, dan beratus aneka macam lagi bro..lu mau x mau? atau lu malu sebab singgah kedai barang murah? atau lu takut dicop pengikut tertentu..lu silap besar bro..gagal dalam idup jika lu fikir begitu.

Tapi sehari dua ni Gua hangin sebab ada dengaan izin(barua) yang cuba memperkecilkan usaha kerajaan membantu rakyat berpendapatan rendah dengan mempertikaikan harga barang2, mengaitkan dengan pencemaran, dan macam2 alasan yang xmunasabah. kalau lu rujuk posting gua sebelum posting ini, lu tau metafora gua takat mana. Bagi gua golongan ni golongan dengki dan khianat..

K bro..wa xkisah, apapun wa tau harapan kedai ini amat cerah untuk berkembang idup subur mekar membantu rakyat .Insyaallah.Sebab tu tajuk gua letak "Kedai 1Malaysia perlu ada di setiap daerah".Lu pikir sendiri bro.

NOTA: Kali ini wa suka guna stail "Wa, lu bro". Guna cuba2 bercakap stail zaman sekrang..tapi bukan melambangkan sikap wa yang sebenar bro...wa bilang sama lu. Babai

Monday, November 14, 2011

Bapaknya tentu marah..

Sayangnya dia pada 1malaysia.
contohilah dia..(kih3)

Ketagih online

mari kita bersama hehe

Bukan perkara baru, dalam dunia yang berteknologi tinggi, penyampaian ilmu melalui internet sukar dikawal lagi. Komunikasi, perniagaan, berita semasa, games, blog, facebook...dll.
Cecite..apa yang anda lakukan depan laptop kalau xbuka facebook, atau menulis blog, atau baca blog
Cekira..berapa lama masa diambil setiap hari utk meng'login', membaca, dan mem'update' status atau posting di blog, youtube, twitter...

Salahkah?
Bagiku, selagi xmelalaikan kita terhadap perkara wajib, maka tidak salah.
Wallahua'lam,

Pelawat

free counters

Berbisnes

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails