Tautan Fikiran Suhaimi

.

Followers

Wednesday, November 10, 2010

Mengenali Cinta

Salam, bukan Expert sangat bab mengenali cinta dan permasalahan cinta, namun sebagai manusia yang dianugerahkan cinta, kita semua layak berbicara. Saya cuba huraikan cinta itu mengikut perspektif umum, dengan mentafsir beberapa buku panduan cinta. Harap sesiapa yang sudi membaca sudi berkongsi pendapat.

Dari Buku Mengenali Cinta-Saiful Bakri

~ Mukadimah ~
 
PERKATAAN "CINTA" akan memberikan kesan yang berbeza bagi setiap orang yang mendengarnya, bergantung bagaimana pengalaman orang itu tentang cinta. Ada yang menganggap biasa saja, ada yang tersipu malu, ada yang memerah pipinya bahkan ada yang tersenyum bahagia, atau senyuman getir di bibir malah menghindari pandangan mata ketika ditanya (mungkin tak ingin diketahui rahsia yang pernah dialaminya tentang cinta).

Semakin "pahit" pengalaman atau cerita yang pernah terjadi maka biasanya pendapat yang dikemukan akan terdengar "buruk" atau mempunyai kesan yang negatif. Tetapi justru boleh juga menimbulkan kearifan kerana boleh memetik pelajaran yang berharga dari pahit getirnya cinta. Namun itu semua bergantung kedewasaan seseorang dalam menanggapi pengalaman batinnya tersebut.

Bagaimanapun rasanya cinta pada setiap orang, adalah sangat wajar jika setiap orang mempunyai pandangan yang berbeza, sekalipun untuk sebahagian orang pandangan tersebut mempunyai rasa egois, "sakit" atau terlalu berlebihan sehingga tidak masuk akal. Bahkan seringkali kita sulit untuk mengistilahkan secara tepat bagaimana rasanya cinta tersebut. Mungkin jika kita diminta untuk mengemukakan pendapat tentang sesuatu hal maka dengan lancar dan mudah kita akan menjabarkan secara terperinci dan tepat. Tetapi jika tentang CINTA? Kelihatannya sulit untuk memberikan huraian lengkap secara tepat tentangnya.

Berbicara tentang cinta tak akan pernah habis-habisnya, terlebih lagi bagi yang sedang "dimabuk" cinta, banyak epik dan cerita lucu tentang cinta, ada yang mengatakan jika cinta datang maka orang yang begitu diam boleh mendadak menjadi pandai bicara atau boleh menuliskan berlembar-lembar puisi tentang cinta. Cinta yang datang akan disertai berbagai reaksi, bagi sebagian orang akan lebih memperhatikan penampilannya, ia boleh saja kelihatan semakin cantik dan tampan kerana "hatinya terus bernyanyi" sehingga keceriaan tersebut terpancar dimata dan wajahnya. Ada pula yang dengan suka rela kehilangan miliknya kerana ingin berkorban agar mendapatkan sebuah cinta.

Begitu dasyatkah cinta sehingga boleh mengubah orang menjadi berbeza. Bercerita tentang cinta tidak boleh dengan logik sahaja kerana cinta tiada ada hubungannya dengan rasionaliti tetapi cinta erat sekali hubungannya dengan perasaan. Sempena menyambut hari Velentine ini, Ikuti artikel hasil pemikiran dan pandangan peribadi serta berbekalkan sedikit pengalaman saya tentang cinta.

Komen A.Suhaimi AM

Jika sesiapa membaca sampai ke perenggan Akhir, maka akan jumpa perkataan Velentine. Sengaja saya tidak buang demi menjaga tulisan asalnya. Kesimpulannya mudah. Jangan ikut yang tidak dapat diterima oleh umat Islam. Rujuk sahaja fakta yang dianggap selari dengan Islam dan Fitrah manusia.

Cinta itu sifatnya belbagai, setiap individu mengolah cinta secara berbeza, meletakkan kedudukan cinta disisi yang tidak jelas. Cinta itu dinilai secara berbeza oleh pasangan yang bercinta. Sememangnya kita tidak mampu memberikan apakah maksud atau definisi cinta yang sebenar, kerana ketidakjelasan dan kepelbagaian ini. 

Sememangnya benar bahawa cinta boleh mengubah kehidupan manusia. Cinta diaanggap karma kepada kehidupan. Bagaimana cinta itu mampu menjatuhkan beratus ribu askar gerombolan kerajaan kuku besi dalam sejarah Red Cliff di China, memberi Ilham kepada pembinaan Taj Mahal di India, dan  melawan kerakusan kerajaan kemboja dalam Perang Bang Rajan ketika zaman kerajaan Ayuthayya. Begitulah hebatnya cinta.
1 comment:

  1. CINTA... Banyak definisi cinta. Kadang2 secara sedar atau tidak cinta boleh merubah kehidupan diri kita dari kurang baik kepada yang lebih baik. Alangkah indahnya cinta jika hati kita cinta pada pencipta.. Kerana rasa cinta adalah kurniaan pencipta kepada kita. Cintailah kerana pencipta, kebahagiaan pasti milikmu...

    ReplyDelete

Komen yang baik disini

Pelawat

free counters

Berbisnes

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails