Tautan Fikiran Suhaimi

.

Followers

Thursday, January 28, 2010

Jadi MPP? dan Kenapa Saya Terlalu tidak bangga dengan Lambang Ini

Assalamualaikum

Hari ini sudah merupakan tarikh PRK di UTM akan berlansung serentak dengan PRK beberapa Universiti lain di Malaysia. Mungkin posting saya ini dapat membuka mata beberapa pihak yang masih di"awangan" . Beberapa posting sebelum ini adalah ibarat baju kepada badan. Kenapa saya dilihat tidak berbangga dengan Pro-M? Jawapan yang terlalu mudah jika ingin tunjukkan bahawa kita ini "care" kepada politik ialah "care" pada negara.

Jadi MPP

Selepas penamaan calon pada 25 hb Januari yang lalu, saya dihujani banyak pertanyaan dari rakan-rakan terutama rakan sekelas, rakan dari Matrikulasi, rakan dari JPP di Perlis dan rakan di UTM. Ramai bertanyakan kenapa saya tidak masuk bertanding jadi MPP pada PRK 2010 ini. Soalan ini bukan senang untuk dijawab memandangkan saya ini rindukan kerja berorganisasi dan kepimpinan. Namun prinsip saya mengalahkan segalanya. Kadang-kadang orang tidak faham kenapa kita buat itu dan ini, tidak buat itu dan ini, dan nak bagi orang faham pun satu perkara yang bersandarkan kepada perkara sebelumnya.

Ditanya untuk jadi MPP 

Sebenarnya saya sejak Sem 1 telah ditanya oleh beberapa orang tertentu untuk wakilkan pihak mereka menjadi MPP. Sejak Sem 1, pensyarah Traffic Engineering merangkap felo@APai, ada bertanya sama ada saya berminat untuk jadi wakil KTHO, jadi calon MPP, dan felo-felo akan bantu dari segi jentera dan idea. namun saya menolak dan jelaskan secara baik tentang hasrat dan pendirian saya, dia menerimanya. Sejak pertanyaanya itu saya banyak berfikir, dan bersedia untuk pertanyaan seterusnya.

Memang jangkaan saya tidak meleset, kawan saya dari Pro-M, Affendi ada tanya saya masa berbuka di MSI untuk wakili Pro-M, dan mungkin dia juga tak bernasib, saya menolak dengan kos pendirian saya. Saya kenal Fendi masa saya sama menjawat jawatan JPP di Matrikulasi dahulu, tetapi dia di Pahang kalau tak silap, dan saya di Perlis, ada seorang lagi iaitu Hakimi, mungkin JPP Perak.

Berhujah dan Debat tak rasmi
Kalau sesiapa yang jadi kawan saya atau enemy(xde), mungkin dah kenal cara saya bercakap dan berdebat. Tabiat dan pembawaan saya, bila ada sesuatu yang berbeda dari segi pegangan dan cara pemikiran, terutama songsang dari "betul", saya tak teragak-agak tegur, dan kadangkala saya ditegur. Kadang-kadang perbezaan pendapat dan hujah boleh mencecah berjam-jam lamanya. Tapi ironinya, pendapat ini memecah pemikiran dan persepsi kita terhadap seseorang. Kadang-kadang saya cuba elakkan dari berdebat sebab perkara yang tidak didebat dengan konsisten akan sebabkan hubungan bersama kawan menjadi renggang. Namun perlu diketahu tiada guna tegakkan kebenaran dan perjuangan jika kita tiada ketegasan.

Isu Pro-M dan Evo-M contohnya, umumnya saya tidak mahu ulas sebab MPP, bila dah dilantik, kena berkerjasama. Itulah amalan, mana-mana organisasi sekalipun, namun bila merujuk soal perjuangan  dan politik, saya terpanggil untuk membela dan menegur.

Lambang yang Saya tidak bangga

         
Pegangan dan pandangan politik saya kuat untuk tidak sukakan perkara ini atas dasar beberapa sebab:
-Mereka mengaku "neutral" sedangakan jelas mereka menyokong pembangkang(PKR+DAP+PAS)
-Mereka laungkan bahawa berlaku "Pembodohan Mahasiswa", namum sebenarnya mereka menuju kearah "Pembodohan Mahasiswa", kenapa? Mahasiswa seakan perlu dan wajib sokong, yang menyokong itu cerdik dan "bebas" manakala yang tidak menyokong adalah sedang "diperbodohkan". Mereka tidak mahu menerima penjelasa dari orang yang tidak menyokong mereka.
-Lambang ini sama dengan seseorang yang "hancur moraliti" iaitu "Anwar Ibrahim", dulu saya kagum dengan Anwar, namun bila tahu dan mengkaji kebenaran, saya amatlah jijik dengannya.Namun inilah yang jadi kepada lambang ini.


Perkara ini telah lama diulas beberapa penganalisa terkenal dan mahasiswa sepatutnya cerdik dalam menilai
moral kepimpinan dan landasan perjuangan yang mereka berdiri. Jika saya berkata bahawa ketua jentera Pro-M itu seorang "Anti-UMNO" tegar, mampukah dia menafikan? Segala ulasannya tidak melambangkan dia seorang yang "bijak" dari segi psikologi, kerana ulasannya sangat terperangkap dalam psikologi "anti-umno" tersebut. Dia berkeras itu dan ini tidak kena, namun mahasiswa janganlah terlalu kabur dengan dalam menilai "maksud tersirat" dalam setiap perjuangannya.

Dia seakan men"indoktrinisasi" mahasiswa agar menyokongnya, sedangkan agenda utama adalah 'politik luar' semata-mata. Jika Pro-M terlalu peka dengan "Pembodohan Mahasiswa Sistematis" yang dicanang, bukalah hati dan minda, menjadi mahasiswa berkualiti bukanlah setakat mampu berbicara dasar-dasar, berbicara tentang undang-undang, berbicara tentang polisi menyekat kebebasan, namum perjuangkan perkara yang lebih besar dari itu.Bicarakan mengenai "moral", bicarakan mengenai "Islam", bicara mengenai "hubunngan kaum", "integrasi".

Jangan hanya berpegang pemikiran bahawa segala isu adalah "reverse psikologi" sedangkan kita perlu menilai segala perspektif disebalik sesuatu perkara,cirinya,sebabnya,sifatnya,kebenarannya, jangan hanya terima dan telan bulat-bulat. Nilaikan dan fikirkan kesan kepada Umat manusia, dan rakyat diMalaysia.


Kalau mahu jadi mahasiswa hebat, pekakan seperti perkara ini:

http://mahaguru58.blogspot.com/2010/01/ifc-14-tuntutan-mereka-seandainya-anda.html

Isu agama

Isu MoralIsu penyalahgunaan nama Allah

Ini baru sedikit dari isu yang patut mahasiswa tahun. Perkara inilah sebenar amat memberi kesan kepada kehidupan mahasiswa di masa depan berbanding asyik bercakap mengenai "Pembodohan".

Rujuklah kembali sejarah.

No comments:

Post a Comment

Komen yang baik disini

Pelawat

free counters

Berbisnes

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails